Ik zoek een               
Home » Blog / Dating tips » Hoe begin je een gesprek op een datingsite?

Hoe begin je een gesprek op een datingsite?

Heb je ooit geprobeerd een gesprek te beginnen met een andere persoon op een datingsite en merkte je dat je niet wist wat je moest zeggen? Of, erger nog, ben je een gesprek begonnen met iemand wiens profiel het leek alsof ze geïnteresseerd zouden zijn om met je te praten – alleen om te worden begroet met stilte? De waarheid is dat het lastig is om online gesprekken te beginnen, omdat je woorden een lege ruimte ingaan. De andere persoon kan op geen enkele manier je toon of gezichtsuitdrukkingen op zijn of haar computerscherm peilen. Maar hier is goed nieuws: er zijn tal van manieren voor je om eventuele ongemakken glad te strijken zodra de zaken op gang komen! Ik vertel je hoe je een gesprek op een datingsite kunt beginnen.

Denk na over wat je wilt zeggen tegen de persoon aan wie je een bericht stuurt

Nu je hebt nagedacht over wat je wilt zeggen, is het tijd om te beginnen!

Het kan moeilijk zijn om gesprekken te starten op datingsites, omdat er zoveel verschillende manieren zijn waarop mensen contact kunnen maken en kunnen chatten. Op sommige sites kunnen gebruikers elkaar rechtstreeks berichten sturen, terwijl andere een algoritme of matchmaking-service gebruiken om ze te koppelen aan potentiële matches met dezelfde interesses en achtergronden.

De beste manier voor mij persoonlijk was via direct messaging zoals Tinder ook heeft. Op dit platform (en andere soortgelijke) ontdekte ik dat eerste berichten het meest effectief waren als ze terloops waren, maar ook voldoende persoonlijke informatie over mezelf bevatten om niet koud of onpersoonlijk over te komen. Bovendien heb ik altijd mijn best gedaan om niet alleen vragen te stellen, maar ook om vragen te beantwoorden die op mijn pad kwamen. Het opbouwen van vertrouwen tussen twee mensen is essentieel bij het aangaan van welke relatie dan ook, zelfs een simpele als deze!

Zoek je iemand om mee in contact te komen? Bekijk dan onze contactadvertenties

gesprek datingsite beginnen

Stel open vragen als je een gesprek op een datingsite gaat beginnen

 • Stel open vragen.
 • Je kunt ook vragen naar de interesses, hobby’s en passies.
 • Of je kunt vragen naar de werk- en carrièredoelen.
 • Of wat ze graag doen in hun vrije tijd (of in het weekend).

Wees openhartig over wie je bent en waar je naar op zoek bent

 • Wees openhartig over wie je bent en waar je naar op zoek bent. Verspil hun tijd, of die van jezelf, niet door te doen alsof je iemand anders bent.
 • Wees niet te bot of direct. Je wilt niet wanhopig of opdringerig overkomen, vooral niet als dit het eerste gesprek is van vele die zullen volgen (en dat zal waarschijnlijk het geval zijn).
 • Wees ook niet te kieskeurig! Er zijn genoeg vissen in de zee, dus ontsla iemand niet alleen omdat ze op het eerste gezicht niet al je interesses delen; na verloop van tijd en door gesprekken met hen, kunnen die verschillen minder belangrijk worden dan wat jullie als mensen verbindt en aantrekt. En ook, als er iets is aan het profiel van een persoon dat ons niet meteen aanspreekt, bijvoorbeeld: “Ik zoek iemand die binnen 50 kilometer van mij woont”, betekent dat niet noodzakelijkerwijs dat we niet zouden maken uiteindelijk een uitstekende match als ze genoeg tijd samen krijgen onder verschillende omstandigheden… en bovendien: het belangrijkste is niet waar iemand woont, maar of ze oprecht geïnteresseerd zijn om je beter te leren kennen voordat ze verdere toezeggingen doen om verder te gaan ?

Wees duidelijk over je intenties, maar wees niet te bot of direct

 • Wees duidelijk over je bedoelingen.
 • Wees niet te bot of direct.
 • Stel vragen om haar te leren kennen, maar stel niet te veel tegelijk.
 • Wees zelfverzekerd, maar niet arrogant.
 • Wees niet bang om iets te zeggen dat als brutaal kan worden beschouwd (zoals “Ik zou je graag een keer willen zien”).

Gesprek beginnen op een datingsite? Gebruik indien nodig humor

Humor is een belangrijk hulpmiddel om een gesprek te beginnen, maar het is belangrijk om het op de juiste manier te gebruiken. Wees niet te openhartig of ongepast (tenzij je op zoek bent naar meer dan alleen een gesprek). De beste manier om dit te voorkomen, is door je humor luchtig te houden en geen oordeel over de andere persoon te vellen op basis van zijn profiel of foto’s.

Je moet ook voorkomen dat je te serieus of negatief bent; niemand wil iemand daten die zichzelf te serieus neemt! Een goede vuistregel is dat als je grap als beledigend of veroordelend zou kunnen worden geïnterpreteerd, je deze niet mag zeggen, ook al is het voor de grap bedoeld!

Je kunt over koetjes en kalfjes praten op een manier die niet ongemakkelijk of geforceerd overkomt

Maak je geen zorgen als je een beetje nerveus bent over het beginnen van een gesprek met iemand die nieuw is op datingsites. Je kunt over koetjes en kalfjes praten op een manier die niet ongemakkelijk of geforceerd overkomt. Er zijn tal van manieren om het praten met iemand gemakkelijker te maken zonder het gevoel te hebben dat je te direct of te agressief bent door hem/haar vragen te stellen.

Bijvoorbeeld: “Wat doe je voor werk?” of “Wat is je favoriete tv-programma?” Dit zijn beide geweldige manieren om de bal aan het rollen te krijgen en enig inzicht te krijgen in wie deze persoon werkelijk is buiten zijn profielfoto om. Je leert er meer over voordat je beslist of er een echt verband tussen jullie twee is – en zo niet, geen kwaad gedaan!

Tip: Lees ook mijn artikel Flirten met een vrouw

Conclusie

Als je zenuwachtig bent om een gesprek te beginnen, wees dan niet bang! Het is net als elke andere vorm van communicatie, en het kan net zo makkelijk of moeilijk zijn als je het zelf maakt. De sleutel is om van tevoren na te denken over wat u wilt zeggen, zodat je, wanneer de tijd daar is, alleen die woorden op je telefoon of computertoetsenbord hoeft te typen. Stuur ze dan gewoon vol vertrouwen de cyberspace in! Als iemand niet goed reageert op wat hij of zij leest (wat soms gebeurt), vat het dan niet persoonlijk op – probeer het gewoon opnieuw met iemand anders 🙂